Wifi 6 en waarom jij het (niet) nodig hebt

Waarschijnlijk heb je er hier en daar al wat over gehoord: wifi 6. In 2019 werd deze nieuwste wifistandaard, ook wel bekend als 802.11ax, gelanceerd. We zochten voor je uit wat er nou precies werd verbeterd. Én nog belangrijker, of jij deze nieuwste versie van wifi eigenlijk wel nodig hebt.

Wifi 6 versus 5
Van wifi 5 naar wifi 6, dit is wat er verandert:

hogere snelheid;
betere dekking;
grotere capaciteit;
betere beveiliging;
geen verlies van snelheid bij meerdere apparaten.

Wat merk je?

Wifi 6 is bijna drie keer zo snel als 5. De maximale snelheid gaat van 3,5 Gpbs naar 9,6 Gbps. De huis-tuin-en-keuken-wifigebruiker zal hier niet veel van merken. Het grote verschil zit met name in het aantal apparaten waarmee deze snelheid behaald kan worden. Je kunt met het hele gezin tegelijk gebruikmaken van het internet zonder dat de snelheid verloren gaat. Videobellen, Netflixen, gamen, televisiekijken, wifispeakers aan. Met wifi 6 kan het allemaal tegelijk. En de wifi blijft stabiel.

De nieuwe technologie zorgt ook voor een beter bereik. Zowel bij een lage als hoge frequentie. De lage frequentie komt beter door plafonds en muren heen. Vooral met oog op de toekomst en ons “slimme huis” is dit ideaal. Waar we in 2014 gemiddeld nog maar 5 wifiapparaten in huis hadden, is dat inmiddels al verdubbeld. En dat zal alleen maar stijgen. Denk bijvoorbeeld aan smartverlichting, slimme speakers en camera’s.

Geschikte apparatuur
Om te kunnen profiteren van de voordelen van wifi 6 heb je geschikte apparatuur nodig. Dus met een splinternieuwe wifi-6-router maar een oude(re) telefoon werkt de wifi wel gewoon, maar merk je geen verschil met 5. De eerste apparaten die wifi 6 ondersteunen zijn te koop. Als we het over telefoons hebben bijvoorbeeld. Heb je een Galaxy S10 of nieuwer, of een iPhone 11? Dan kun je, samen met de goede router, gebruikmaken van wifi 6.

Be the first to reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *